Желе от дренки

Print Recipe
Желе от дренки
Винаги когато има на масата палачинки, пържени филийки, мекички и други подобни закуски това желе присъства задължително!
Порции
Продукти
Порции
Продукти
Инструкции
 1. Измиваме плода и го поставяме в тенджера.
  Измиваме плода и го поставяме в тенджера.
 2. Наливаме вода да покрие плодовете.
  Наливаме вода да покрие плодовете.
 3. След това варим докато си сменят цвета и омекнат . След това прецеждаме плодовете и ги отстраняваме.
  След това варим докато си сменят цвета и омекнат . След това прецеждаме плодовете и ги отстраняваме.
 4. Полученият сок връщаме на котлона, прибавяме захарта и така варим, докато се сгъсти. Проверяваме на ръба на чинийка.
  Полученият сок връщаме на котлона, прибавяме захарта и така варим, докато се сгъсти. Проверяваме на ръба на чинийка.
 5. На края прибавяме лимонтузуто и докато желето е топло го затваряме в сухи бурканчета, които обръщаме с капака на долу. Стоят така докато изстинат и се вакуумират.
Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!

100-те чушки

Започне ли подготовката на зимнина на първо място се сещам за 100-те чушки на Нора Караваневска.

      Когато бях малка случайно опитах чушките на леля Нора (вечна и памет), помолих мама да ги направи и в къщи- свършиха за отрицателно време. Реших стана ли голяма да бъдат неразделна част от моята трапеза!

Print Recipe
100-те чушки
100-те чушки
Порции
Продукти
Порции
Продукти
100-те чушки
Инструкции
 1. Почистените чушки от семките се изпичат и обелват от люспите.
  Почистените чушки от семките се изпичат и обелват от люспите.
 2. В съд се затопля мазнината и в нея се разтваря натриевият бензоат , към тях се прибавят всички съставки на марината и се разбъркват добре. В голяма тенджера редувам чушки и поливам с марината докато свършат чушките. Така оставям да престоят 3-4 часа, може и 12ч. но не повече.
  В съд се затопля мазнината и в нея се разтваря натриевият бензоат , към тях се прибавят всички съставки на марината и се разбъркват добре. В голяма тенджера редувам чушки и поливам с марината докато свършат чушките. Така оставям да престоят 3-4 часа, може и 12ч. но не повече.
 3. Подреждат се чушките легнали в бурканите и на края се заливат с останалата марина. Чесънът се разпределя по равно между чушките, защото после е много вкусен!
  Подреждат се чушките легнали в бурканите и на края се заливат с останалата марина. Чесънът се разпределя по равно между чушките, защото после е много вкусен!
 4. Вакуумирам бурканите за 10-15 минути.
  Вакуумирам бурканите за 10-15 минути.
Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!

Сладко от боровинки

Това е в следствие от един излет до Бузлуджа с моето семейство

Print Recipe
Сладко от боровинки
Сладко от боровинки
Време за подготовка Доста много
Време за готвене 90 мин.
Порции
бурканчета за сладко (330 мл)
Продукти
Време за подготовка Доста много
Време за готвене 90 мин.
Порции
бурканчета за сладко (330 мл)
Продукти
Сладко от боровинки
Инструкции
 1. Набраните боровинки се чистят както се чисти ориз за готвене от останалите по тях листа, тревички и пръчици от храстчетата. Не крия, че брането е трудоемко но си заслужава. Така почистените боровинки измивам с вода..
  Набраните боровинки се чистят както се чисти ориз за готвене от останалите по тях листа, тревички и пръчици от храстчетата. Не крия, че брането е трудоемко но си заслужава. Така почистените боровинки измивам с вода..
 2. Понеже в нашата група на берачи имаше и малки деца на които им беше интересно да берат и червени боровинки, сме прибавили и тях - около две шепички 🙂 , не бива да се пренебрегва труда на другите
  Понеже в нашата група на берачи имаше и малки деца на които им беше интересно да берат и червени боровинки, сме прибавили и тях - около две шепички :) , не бива да се пренебрегва труда на другите
 3. Слагам водата за сладкото да заври и изсипвам захарта в нея. Бъркам до пълното и разтваряне. Слагам боровинките и чакам да заври. След завирането се образува голямо количество пяна която може да изкипи, за това се бърка постоянно и се обира с решетъчна лъжица. След това може да се бърка по-рядко, за да не загори.
  Слагам водата за сладкото да заври и изсипвам захарта в нея. Бъркам до пълното и разтваряне. Слагам боровинките и чакам да заври. След завирането се образува голямо количество пяна която може да изкипи, за това се бърка постоянно и се обира с решетъчна лъжица. След това може да се бърка по-рядко, за да не загори.
 4. След около час и половина, когато започне да се сгъстява сладкото го проверявам дали се е сгъстило достатъчно върху охладена чинийка. Готово е ако капката не се разтича! Тогава прибавям лимонената киселина, разбърквам добре и след няколко минути свалям от огъня. Внимавайте с гъстотата на сладкото ,защото в съда изглежда много течно, но ако изтървете момента сладкото ще стане твърдо. За това проверявайте редовно върху чинийката. Докато е още горещо сладкото се сипва в сухи и затоплени бурканчета, затварят се и се обръщат с капачките на долу. Горещо е и пари!
  След около час и половина, когато започне да се сгъстява сладкото го проверявам дали се е сгъстило достатъчно върху охладена чинийка. Готово е ако капката не се разтича! Тогава прибавям лимонената киселина, разбърквам добре и след няколко минути свалям от огъня. Внимавайте с гъстотата на сладкото ,защото в съда изглежда много течно, но ако изтървете момента сладкото ще стане твърдо. За това проверявайте редовно върху чинийката. Докато е още горещо сладкото се сипва в сухи и затоплени бурканчета, затварят се и се обръщат с капачките на долу. Горещо е и пари!
Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!