Перли от балсамов оцет

Едно красиво и ефектно допълнение към всякакви салати, с което можете приятно да изненадате своите гости и да предизвикате тяхното любопитство!

Print Recipe
Перли от балсамов оцет
Перлите имат приятен сладко-кисел вкус и изглеждат изключително ефектно. Можете да украсите салатата с тях или да ги поставите в купичка всеки сам да си добави към порцията. Перлите са много палави и ако паднат на пода нямат хващане ;). Пробвайте тази рецепта, това е нещо различно и не много познато.
Перли от балсамов оцет
Време за готвене 15 мин.
Passive Time 30 мин.
Порции
Продукти
Време за готвене 15 мин.
Passive Time 30 мин.
Порции
Продукти
Перли от балсамов оцет
Инструкции
 1. Наливаме зехтина в купичка и го слагаме във фризера за около 30 мин.
 2. В малка тенджерка смесваме балсамовия оцет и агар-агара и я слагаме на котлона докато заври, като разбъркваме. Агар-агарът се разтваря чак когато заври сместа, не очаквайте това да стане по-рано.
 3. Сваляме от котлона и изчакваме 3-4 минути да се охлади сместа съвсем малко, за да не се изгорим.
 4. Изваждаме зехтина от фризера. Не трябва да е съвсем твърд, за това ако се налага го разбъркайте малко да се поотпусне.
 5. Пълним голяма спринцовка със сместа (аз използвам такава от 50 кубика, има ги в аптеките) и започваме да капем капки в зехтина. Веднага се образуват перлички, които бавно потъват към дъното.
 6. След като приключим с цялата смес, прецеждаме зехтина в цедка. Перличките остават в цедката, Изсипваме ги в купичка с вода и ги изплакваме 2-3 пъти. Отново ги прецеждаме и получаваме прекрасни черни перли. които приличат на истински едрозърнест черен хайвер.
  След като приключим с цялата смес, прецеждаме зехтина в цедка. Перличките остават в цедката, Изсипваме ги в купичка с вода и ги изплакваме 2-3 пъти. Отново ги прецеждаме и получаваме прекрасни черни перли. които приличат на истински едрозърнест черен хайвер.
Recipe Notes

Агар-агар е продукт (смес на полизахаридите агароза и агаропектин), получен по пътя на екстракцията от червени  и кафяви водорасли, растящи в Бяло море и Тихия океан. Той е растителен заместител на желатина. Във воден разтвор образува трайно желе.

Няма да  намерите агар-агар в кварталните магазини, и в големите вериги е рядкост. Търсете в био-магазините и в интернет, но препоръчвам да разгледате повече оферти, защото някои го продават доста скъпичко!

Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!

Леопардов бриош

Ефектно и красиво изделие което свършва много бързо 🙂

Print Recipe
Леопардов бриош
Определено е трудоемък сладкиш и в никакъв случай не мога да го сложа в категория бързо и лесно. За сметка на това пък можете да блеснете пред приятелки с него на следобедното ви кафе.
Леопардов бриош
Порции
Продукти
За светлата шарка
За тъмната шарка
За заливката
Порции
Продукти
За светлата шарка
За тъмната шарка
За заливката
Леопардов бриош
Инструкции
 1. Замесването на тестото става както всяко тесто на което му предстои да втасва два пъти преди да се изпече вече готовият продукт. В малка част от млякото(топло) се слага маята с щипка захар и малко брашно да се активира. След това се прибавят всички съставки докато се получи меко тесто, което не лепне на пръстите.
 2. Тестото го разделям първо на две части, а след това едната топка на още две. Оцветявам двете по-малки топки съответно за двете тъмни шарки.
  Тестото го разделям първо на две части, а след това едната топка на още две. Оцветявам двете по-малки топки съответно за двете тъмни шарки.
 3. Разделям всяка топка от трите цвята на по 20 малки топчици. След това започва оформянето на фитилите. С точилка разточвам белия цвят на малък правоъгълник. От по-тъмно кафявото разточвам по- малък и го слагам върху белият, а от по-светло кафявия цвят правя фитил и го слагам в средата. След това завивам като руло . Така се получават 20 малки рула.
  Разделям всяка топка от трите цвята на по 20 малки топчици. След това започва оформянето на фитилите. С точилка разточвам белия цвят на малък правоъгълник. От по-тъмно кафявото разточвам по- малък и го слагам върху белият, а от по-светло кафявия цвят правя фитил и го слагам в средата. След това завивам като руло . Така се получават 20 малки рула.
 4. Подреждам ги в намазнени форми и ги оставям да втасат за около 30-40 мин., след което пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
  Подреждам ги в намазнени форми и ги оставям да втасат за около 30-40 мин., след което пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
 5. Изпеченият бриош като се извади леко почива и се вади от формата, за да не се овлажни и да изстине. След това му се прави заливка, като се разтопява шоколада в топлото мляко и се полива обилно бриоша, на края се поръсва с ядките. Разбира се това, че отнема повече време и труд не бива да ви отблъсква, пък и в крайна сметка .... щом мога аз значи можете и вие 🙂
  Изпеченият бриош като се извади леко почива и се вади от формата, за да не се овлажни и да изстине. След това му се прави заливка, като се разтопява шоколада в топлото мляко и се полива обилно бриоша, на края се поръсва с ядките. Разбира се това, че отнема повече време и труд не бива да ви отблъсква, пък и в крайна сметка .... щом мога аз значи можете и вие :)
Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!