Свински джолан в гювеч
Тази година нямаме прасе. Аз съм си виновна. А това джоланче ми се хилеше от една витрина и ме ядоса. Веднага реших какво ще му се случи…
Порции Време за подготовка
5 30мин.
Време за готвене
4часа
Порции Време за подготовка
5 30мин.
Време за готвене
4часа
Продукти
Инструкции
  1. Кожата на джолана са нацепва на квадратчета. Ножа трябва да е много остър, защото е доста трудно – все едно че си режеш зимните обувки 😉
  2. Сухите подправки се смесват и се втриват с ръце в джоланчето, така че да попаднат във всички цепки и да се овкуси хубаво.
  3. Картофите, морковите и гъбите се нарязват на едри парчета. Ако имате дребни картофки може да са цели – става супер! Лукът се нарязва на четвъртинки.
  4. От нарязаните продукти се слага малко на дъното на голям глинен гювеч. В средата се слага джолана и около него се поставя останалата част от продуктите.
  5. Външните люспи на чесъна се обелват и целите глави се слагат отстрани на джоланчето при другия зарзават. Лютите чушки се поставят най-отгоре.
  6. Всичко това се поръсва с останалите подправки, с които овкусихме джолана и се залива с виното и водата. Не е нужно да се слага допълнително мазнина.
  7. Затваря се капака на гювеча и се слага във фурната за 30 мин. на максимална температура. След това се намалява на 180 градуса и се пече 3 часа.
  8. Това е 🙂 …е, после се вади месото в чиния, около него картофки, гъбки и всички останали вкусотийки и се правят снимки…или без снимки, но с червено винце! Наздраве!
Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!