Египетска торта
Съвсем случайно попадна в полезрението ми тази на пръв поглед сложна торта и както винаги изчаквах подходящият момент за да я направя. Разбира се като всички рецепти в Кухнята на Гери до този момент и тази не е моя. Аз обичам да експериментирам и ако резултата е добър, рецептата става част от моето меню от тук нататък в моят дом.
Време за готвене
3часа
Време за готвене
3часа
Продукти
За блатовете
За яйченият крем
Сметанов крем
Инструкции
  1. Блатовете ги приготвям като разделям пропорциите на две и бия белтъците за всеки блат преди изпичането му. Разбивам на сняг белтъците, солта и захарта, след това добавям към тях предварително смесени орехи и брашно.
  2. Получената смес разстилам върху хартия в най-голямата ми правоъгълна тава. Пека на 180 градуса за около 20мин.
  3. Хубаво е готовите блатове да се обръщат на скара и да се махне хартията, за да не се овлажняват .
  4. За яйченият крем.
  5. Към всички жълтъци добавям 3 с.л. мляко и ги разбивам добре.
  6. После към тях добавям брашното в което съм сложила половината от захарта. Разбивам добре. В същия момент на котлона загрявам млякото с другата част от захарта .
  7. След разтопяването на захарта внимателно изсипвам върху разбитите жълтъци с брашното. Сместа става рядка но това не е проблем, защото връщам всичко на котлона докато се сгъсти до кремообразна субстанция. Свалям от котлона и добавям тогава маслото и ванилията. Доизглаждам крема с миксер.
  8. Вторият крем го правя като разтопявам захарта в тиган до получаване на карамел в който изсипвам целите лешници. После ги изваждам на хартия да изстинат и ги смилам в блендер.
  9. Към разбърканата квасена сметана прибавям част от лешниците и вторият крем е готов.
  10. Сглобяването става като първо разделям двата блата на по две части и редувам: блат, яйчен крем, сметанов, блат…. Така приключваме със сметанов и намазваме добре цялата торта и отстрани. С останалата част от лешниците я отупваме цялата. После я слагаме за поне 2 часа в хладилника. Това е, само изглежда сложно,но нали знаете Щом мога аз, значи можете и вие 🙂
Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!