Точена Турска баклава
Порции Време за подготовка
1голяма тава 30мин.
Време за готвене
3часа
Порции Време за подготовка
1голяма тава 30мин.
Време за готвене
3часа
Продукти
плънка
За сиропа
За точенето
Инструкции
  1. Разбивам добре яйцата и към тях прибавям млякото, разтопеното масло, оцета, малко от брашното и след това содата за хляб, за да се активира с оцета по късно по време на месене. Правя меко тесто, което оставям да почине за около 15 мин.
  2. Разделям цялото тесто на малко по-големи от орех топки в случая 22бр.
  3. Всяка топчица разточвам на тънка кора с помощта на точилка, като поръсвам обилно с нишестето.
  4. След това я поръсвам с орехите. Поставям пак точилката и навивам кората на нея заедно с орехите.
  5. Навитата кора хващам в двата края и я събирам към центъра на кората ,след което изваждам точилката. Така направена, кората нарязвам на малки парчета и това се повтаря с всички докато свършат топчетата от тесто!
  6. Така наредена баклавата намазвам с разтопено масло отгоре и я пека около 40 мин. на 200 градуса. След това я изваждам и изчаквам да изстине.
  7. Приготвям сиропа: Изчаквам водата да заври, добавям захарта и изчаквам да се разтопи после добавям ванилията и лимонтузуто. Изчаквам още минутка и с горещият сироп заливам баклавата .
  8. И така, готовата баклава оставям да престои няколко часа преди да я сервирам. Казвам няколко защото колкото повече стои повече поема и се сиропира. У нас сервирането се състоя след 2 часа. Трудно се удържат тези мъже 🙂 Да ви е сладко!!!
Използвайте бутоните под този текст ако Ви допада това място!